5 mód a csapat moráljának javítására

A munkamorál a csapat mentális és érzelmi állapotának aktuális szintjét mutatja meg, ami befolyásolja azt, hogy mekkora erőfeszítést várhatunk tőlük a munkájuk során. Ha egy csapat elégedett és derűlátó, a morál magas, de ha elégedetlen és frusztrált, akkor a morál alacsony.

Nagyon sokat számít, hogy a kettő közül melyik jellemzi a csapatunkat. A pozitív morál növeli a produktivitást, a munkatársi elégedettséget és a lojalitást, míg a negatív morál jellemzően az ellenkező hatást váltja ki. Íme néhány módszer, amelyek segíteni fognak a csapat moráljának emelésében.


1.  A tanulást hangsúlyozd a győzelem helyett

Az emberben kódolva van a vágy a fejlődésre és az előre lépésre, ami viszont nagyon törékeny. Kivel ne fordult volna már elő, hogy félt feltenni a kérdését – még akár ismeretlen emberek között is –, mert attól félt, hogy csorbát szenved a szakmai tekintélye. Vagy ki ne rettegett volna attól, hogy elkövet valamilyen hibát, aminek súlyos következményei lesznek, ezért inkább bele se kezdett az adott cél megvalósításába. Mindannyian viszünk egyfajta gátlást és szorongást a tanulási folyamatba, amit fel kell oldani ahhoz, hogy magasabb szintre léphessünk.

Ha a csapatunk vezetése során csak az eredmények elérését hangsúlyozzuk, csak a kiváló szakmai teljesítményt ismerjük el és értékeljük, és nem engedjük hibázni a munkatársakat, akkor egészen biztosan előjön bennük az öncenzúrázási ösztön, és emiatt passzívvá válnak, és védekező állásba helyezkednek. Az ellenkezőjét érjük el, mint amit szeretnénk. De ha a fejlődésre való hajlandóságot is értékeljük, és a fejlődéssel elért apró "győzelmeket" is elismerjük és meg is ünnepeljük, azzal tanulásra ösztönözzük a kollégákat, és eltávolítjuk a nyomást, hogy tökéletesek legyenek.

A pozitivitás épít és nyitottabbá tesz a tanulásra, és segít szembenézni az új kihívásokkal. A negativitás viszont gátolja a teljesítményt, és elvonja az emberek figyelmét arról, amit el szeretnének elérni – még az ártatlannak tűnő panaszkodás és apró negatív megjegyzés is rombolja a csapat hozzáállását.

.

2.  Töltsd fel a csapatod "tartályait"

Képzeld el, hogy a csapatodban mindenkinek van egy érzelmi tankja, amit magával visz mindenhova. Amikor a munkatársak tankja megtelik, akkor izgatottá és motiválttá válnak, és készen állnak rá, hogy teljes erőbedobással végezzék a feladataikat. De amikor ez a tartály kiürül, akkor jóval nehezebb megtartaniuk a lelkesedésüket.

Persze nem veheted fel a versenyt minden külső tényezővel, amelyek kimerítik a csapatod érzelmi tartályait, de minden nap segíthetsz nekik feltölteni ezeket:

  • Őszintén és konkrétan dicsérj
  • Emeld ki és jutalmazd a jól végzett munkát
  • Alkalmazd az aktív hallgatást a beszélgetések során
  • Használj pozitív non-verbális kommunikációt (mosolyogj, csukd le a laptopot, és szentelj osztatlan figyelmet)

Ezek a változtatások aprónak tűnhetnek, de sokszor óriási változást hoznak. A "teli tankkal" rendelkező emberek nagyobb kontrolt éreznek az életük felett, és ezért boldogabbak, hatékonyabbak és sikeresebbek másoknál.


3.  Ismerd el és ünnepeld az apró eredményeket

Sok minden történik a mindennapokban, ami azt jelenti, hogy gyakran a kisebb eredményekért járó megérdemelt elismerés is elmarad. De ha időt szánunk ezek megünneplésére is, az javítja a csapat morálját. Ez a haladás elvéhez kapcsolódik, ami kimondja, hogy minden olyan tényező közül, ami növeli a motivációt és a pozitív érzelmeket, a legfontosabb a célok felé történő előrelépés.

Ezért soha ne felejtsük el megünnepelni azt, ha csapatunk jó irányba halad. Mert megtenni egy lépést a cél felé nagy dolog, és ünneplést érdemel, még akkor is, ha ezzel nem érjük el magát a célt.

.

4.  A pozitívumok haladják meg a negatívumokat

Mindenki tapasztalta már, hogy milyen gyorsan beszivároghat a negativitás a csapatba. Rengeteg a teendő, a csapat videó hívásainak vagy találkozóinak száma végtelen, és a szükséges információk és dokumentumok is mindig olyan lassan érkeznek meg az illetékeshez.

A morál magasan tartása érdekében a pozitív interakcióknak meg kell haladniuk a negatív interakciókat a csapaton belül. Ezt támasztja alá a Gottman Institute által végzett felmérés is, melynek során 94%-os pontossággal tudták megjósolni, hogy egy házaspár együtt marad-e vagy elválik a későbbiekben? Hogyan? Megszámolták, hány pozitív és negatív interakciót folytattak egymással, és ha ez alacsonyabb volt a "varázs arány"-nál, akkor a pár elvált. A varázs arány azt jelenti, hogy minden negatív interakciót vagy kritikát öt pozitív megjegyzésnek vagy interakciónak kell követnie.


5.  Ösztönözd a pszichológiai biztonság megteremtését

A Google Arisztotelész-projektje azt vizsgálta, hogy melyek a leghatékonyabb csapatok főbb ismérvei. Öt konkrét tulajdonságot azonosítottak, és az első számú tényező a pszichológiai biztonság volt.

Ennek megléte azt jelenti, hogy a munkatársak bátran mutatkozhatnak sebezhetőnek egymás előtt. Beismerhetik, ha hibáznak – és hogy nem tökéletesek –, kipróbálhatnak új dolgokat, bátran kérhetnek segítséget, és elmondhatják a véleményüket anélkül, hogy a csapat többi tagjának negatív reakciójától vagy megrovástól kellene tartaniuk. Egy ilyen csapat egymásnak is feltölti az érzelmi tankját, nem várnak a vezetőre abban, hogy ez megtörténjen. Befogadók és elfogadják egymás különbözőségeit, sőt, ezekből előnyt kovácsolnak, és az erősségeikkel kiegészítik egymás szakmai hiányosságait.


A csapatmorál számít – és javítható

Könnyű azt gondolni, hogy a csúcsteljesítmény automatikusan magas morált is jelent. De csak azért, mert a csapatunk jól teljesít, még nem jelenti azt, hogy élvezi is, amit csinál. Ezért is olyan fontosak a most említett módszerek. Segítenek felébreszteni a lelkesedést, erősítik az elkötelezettséget, és erősítik azt a kultúrát, amelyben csapat képes a jó teljesítményre.

.