A munkahelyi kultúra 2021-ben

Milyen aktuális megállapításokat tehetünk a munkahelyi kultúra kapcsán?

.

A munkahelyi kultúra túlmutat a HR-en

2020-2021-es év nem csak a cégek találékonyságát és ellenállóképességét tette próbára, de a munkahelyi kultúrát is, ami egyfelől versenyelőnyt biztosít a cégnek, másfelől minden jelentősebb eredmény kiindulópontja is. Így a kultúra nem csak a HR vagy a felső vezetés számára kulcsfontosságú tényező, hanem minden olyan vezetőnek is, akik a változásért dolgoznak. De a hatékonyan megtervezett munkahelyi kultúrához mindenképpen érdemes nyitni a munkatársak felé is, hiszen ők a kultúra "felhasználói", és értékes információkkal szolgálhatnak arról, hogy mi működik és mi nem a szervezeten belül, vagy mi az, ami igazán motiváló a számukra.

.

Jelentős akadály – az alacsony pszichológiai biztonság

Az együttműködés és a felelősségvállalás minden kiemelkedően teljesítő csapat esetében kulcs szerepet játszik. Viszont nem motiválhatunk vagy kényszeríthetünk senkit arra, hogy együttműködjön másokkal, vagy aktívabban vegye ki a részét a feladatokból – ezek a pszichológiai biztonság melléktermékei, ami pedig az egészséges munkahelyi kultúra alapja. Ez arról szól, hogy bátorítjuk és ösztönözzük a munkatársainkat arra, hogy elmondják a véleményüket, szakmai meglátásaikat, ötleteiket, vagy éppen adjanak visszajelzést anélkül, hogy következményektől kellene tartaniuk. Senki nem szeretné, ha kinevetnék, megkritizálnák a véleményét vagy ha célkereszt kerülne a hátára.

.

A vezetőkre nem vonatkoznak a szabályok?

Amikor egy vezető egészen más tesz, mint amiről beszél, az összezavarja a munkatársakat, és csökkenti a bizalmi szinten a vezető irányába – nehéz megbízni valakiben, aki mást mond, mint amit tesz. Vezetőként könnyen bele eshetünk ebbe a hibába, és úgy érezhetjük, hogy ránk nem vonatkoznak a szabályok – főleg felsővezetőként, amikor senki nem ad fentről visszajelzést és támaszt felénk elvárásokat. A legtöbb cég esetében megfigyelhető ellentmondás a vezetői viselkedés és kommunikáció között, ennek megoldásához pedig le kell ásni a gyökerekig.

.

A céges csapatok egyedi kultúrája rendkívüli jelentőségű, mégsem irányul rájuk elég figyelem

A munkatársak minden tekintetben jobban kötődnek a csapatukhoz, mint az egész céghez, mert az emberi kötődés annál erősebb, minél kisebb csoportról van szó. A vezetők el akarják kerülni a silók kialakulását a cégen belül, ezért igyekeznek felszámolni a szubkultúrákat, és csak a "nagy" céges kultúrát erősítik. Pedig az egyes csapatok szubkultúrájában – amilyen egyedi módon egy csapat működik – óriási erő rejlik, mindössze meg kell találni a módját, hogy összhangba hozzuk ezeket a céges kultúrával, hogy minden egyes csapat munkája a cég központi fókuszát, a céges vezérelveket és célokat támogassa.

.

Nincs letisztulva a kultúra jelentősége

A munkahelyi légkör vagy közeg nem egyenlő a kultúrával. A légkör az, ahogyan érezzük magunkat, amikor besétálunk a munkahelyre, a kultúra pedig az, ahogyan gondolkodunk, amit képviselünk, és ahogyan tesszük a dolgunkat. A legtöbb cég számára, akik igyekeznek fejleszteni a céges kultúrát, ez kimerül abban, hogy megfogalmaznak jövőképet, küldetést és vezérelveket, sok esetben úgy, hogy ezek nincsenek is összhangban egymással. Egy kultúra viszont ennél némileg összetettebb, és bele tartozik az, ahogyan döntéseket hozunk, amilyen szabályokat alkalmazunk, amilyen prioritásokat állítunk fel vagy ahogyan viszonyulunk egymáshoz a cégen belül. A cégvezetők nagy százaléka állítja, hogy a szervezeti kultúra fontos, és egyértelműen befolyásolja az eredményeket, mégis kevesebb, mint a megkérdezettek fele teszi ezt prioritássá, és építi vagy éppen tartja tudatosan életben.

.

Az "új normális" általánossá válik

A 2020 és '21-es év próbára tette minden cég kultúráját, és jelentő átalakításokon kellett átmennie akár csak ahhoz is, hogy fenn tudjuk tartani a korábbi eredményességi szintet. Lassan visszarázódik minden a "normálisba", de már ráeszméltünk, hogy semmi nem lesz ugyanolyan, mint régen. A táv- és hibrid munka általánossá válik, ezért vezetőként nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk az erős munkahelyi kultúra kialakítására, mint valaha.

.