A vezetés, mint csapat sport

A kivételes vezető: bölcs, képzett, karizmatikus. Mindenre tudja a választ, és egy személyben megoldja az összes felmerülő problémát. Mindenhol megtaláljuk ezt az individualista felfogást a vezetésről, nem csak a történelemkönyvekben és a filmekben, de a modern kori vezetésben is. A legtöbben még mindig úgy gondolnak egy vezetőre, mint aki egymaga képes káprázatos eredményeket és átalakulást elérni, a magával ragadó víziója és a meggyőző egyénisége révén.


.

A vezetés nem egyéni sport

Egy ember nem rendelkezhet a döntéshozatalhoz szükséges összes tudással, és egymaga nem tud megoldani minden problémát, amellyel egy cég szembesül. Az összetett problémák megoldásához sokféle készség és többféle szemléletmód szükséges, a vezetésnek ezért csapatsporttá kell válnia, és minden munkatársnak – a saját szerepkörében – vezetővé kell válnia.

Ez a fajta kollektív vezetés manapság már nem választás kérdése, mivel csak a csapatunkkal közösen érhetjük el az általunk kitűzött sikert – jelentsen ez akár kiemelkedő ügyfél kiszolgálást, üzleti növekedést, vagy egy egyedülálló termék kifejlesztését. Bárkitől érkezhet a csapaton belül egy ötletes megoldás a problémánkra, és akárki felnyithatja a szemünket egy új lehetőség kihasználására. Ezért olyan vezetőkre van szükség, akik saját maguk helyett a csapatban bíznak, segítenek fejleszteni a képességeiket, és bevonják őket a cég életébe, hogy a különféle nézőpontokat figyelembe véve jóval megalapozottabb döntéseket hozhassanak. Akik képesek összehozni az embereket a változás érdekében, és minden eddiginél jobban felhatalmazzák őket, akik ettől értékesnek és motiváltnak érzik magukat és a munkájukat, és az elvártnál jóval többet tesznek a cégért és az ügyfelekért.

.

A kollektív vezetés előnye

A kollektív vezetésnek számos előnye van, itt vannak a legfontosabbak:

  1. Silók lebontása: Ahogy nő a tudásmegosztás és a szervezeten belüli együttműködés.
  2. Jobb döntések: A sokszínű nézőpontokból és a nyílt visszajelzésekből és ötletekből fakadóan.
  3. Megosztott felelősség: Ha a felelősség megoszlik, a munka könnyebb és szórakoztatóbb mindenki számára, és a kölcsönös elszámoltathatóság enyhíti a vezetőre – vagy az egyénekre – nehezedő nyomást.
  4. A egyéni képességek kihasználása: Mindenkit hozzájárulásra ösztönöz, szakmai háttértől, tapasztalattól vagy munkakörtől függetlenül. Így a különböző szemléletmódok figyelembe vétele által a csapat különböző nézőpontokból szemlélheti a problémákat.
  5. Fenntartható eredmények: Ha minden a vezetőn múlik, akkor az eredményeket a vezető alkalmatlansága korlátozza, és ha ő távozik a cégtől, a tudásának és készségeinek elvesztését nehéz gyorsan pótolni. A kollektív vezetésben a tudás, a felelősség és a motiváció is közös, így pedig az egész több lesz, mint a részek összege.


A kollektív vezetés első lépései

Az emberek akkor a legmotiváltabbak és legproduktívabbak, ha úgy érzik, hogy bíznak bennük és a döntéseikben, és a megoldások kidolgozásában. A kollektív vezetés felszabadítja az emberek hozzájárulási képességét. Mindenki segíti a csapatot, hogy együtt többet érjenek el.

Alakítsd át a meglévő szokásokat: A szervezeti viselkedés átalakítása időt és következetességet igényel. Olyan változást kell létrehozni, amelyet a munkatársak is támogatnak, és ami felé szeretnének elmozdulni. Ismétléssel és pozitív megerősítéssel kell erősíteni a "megfelelő" viselkedést, hogy ezekből új szokások alakuljanak ki.

Szűrd meg, hogy ki lehet a kollektíva része: A kollektív vezetés a szervezet minden elemére hatással van, attól kezdve, hogy miként folynak a megbeszélések, azon át, hogy milyen szokásokat alakítunk ki, egészen addig, hogy ki az, aki a csapat értékes tagja tud lenni. Le kell fektetned a csapat alapelveit, és ezekre építeni a gyakorlati működést, hogy láthatóvá váljon, ki az, aki képes a csapat legfőbb értékei mentén dolgozni, és ki, az, aki nem tud ezekkel azonosulni.

Meg kell tanulnod elengedni: Meg kell érteni, hogy a vezetés "megosztása" nem a befolyás elvesztését jelenti. Ebből a csapat minden tagja profitál, ahogy a tágabb szervezet is a jobb döntésekből és ötletekből. Emellett vezetőként is jobban teljesítesz, ha visszajelzéseket is kapsz a csapattól, ahelyett, hogy csak teljesítenék az utasításokat.

Az együttműködés nem egyetértést jelent: A kollektív vezetés nem a konszenzusról szól, hanem a különböző nézőpontok kihasználásáról. Az egészséges vita pozitív hatással van az eredményekre. A vezetőknek biztosítaniuk kell, hogy a csapat munkavégzése összhangban legyen a cég üzleti prioritásaival és alapelveivel, de ezen túlmenően engedniük kell, hogy megválasszák, hogyan szeretnék elérni az adott célt.

Együtt fejlődjön a csapat: A kollektív vezetés a csapat képességének fejlesztéséről szól, nem pedig arról, hogy egy ember mindenben jó legyen. Ennek elérését pedig a csapat coaching sokkal jobban támogatja, mint az egyéni, így a munkatársaknak közösen kell tanulniuk egymástól, megoldaniuk a problémáikat, és visszajelzéseket adni egymásnak.


Senki nem várhatja el, hogy egy személy képes legyen eredményesen vezetni a csapatát különféle kihívást jelentő helyzetekben, különösen akkor, ha a felmérések azt mutatják, hogy a "vezetőkből" álló csapatok jobban felkészültek az ilyen kihívások kezelésére. Vezetőként ezért a legnagyobb kihívás az, hogyan hozhatunk össze különböző gondolkodásmódú egyéneket egy csapatba, és teremthetünk számukra olyan környezetet, amelyben hatékonyan dolgozhatnak együtt a közös célok érdekében. Ez a cél a kollektív vezetésen keresztül valósítható meg, amely egy egész szervezetet egyesít.