Így építs rugalmas és ellenálló csapatot

Egy reziliens csapat elengedhetetlen ahhoz, hogy eredményeket érhessünk el bizonytalan körülmények között is. Egyes csapatok másoknál gyorsabban alkalmazkodtak a járvány okozta helyzethez is, és maradtak ezáltal prosperálók – amit a rugalmasságuknak köszönhetnek. A titok abban van, hogy ahelyett, hogy arra fókuszálnának, amit képtelenek irányítani, inkább a saját maguk szabályaik szerint kezelik a kialakult helyzetet, és nem hagyják, hogy a külső események határozzák meg sorsukat. A jó hír az, hogy egy csapatnak az a képessége, hogy felül tudjon kerekedni a kihívásokon, tanulható és fejleszthető.

.

Rugalmasság az erő helyett

Általában úgy gondoljuk, hogy a reziliencia erőt jelent, de ez valójában sokkal inkább az egyes csapások utáni visszapattanás képessége – kezelni kell tudni és alkalmazkodni a kialakult helyzethez. A nehézségek elleni küzdelem pedig csakis a belső motivációról szól. Az emberek alapvetően célt, autonómiát és fejlődési lehetőséget keresnek a munkájukban, és persze egy olyan munkahelyi kultúrát, ami ezt lehetővé teszi számukra. Ezek segítenek abban, hogy a külső kihívások ne befolyásolják jelentősen a teljesítményt. A LinkedIn által végzett munkahelyi kultúra felmérés szerint a válaszadók 71%-a hajlandó lenne kevesebb fizetésért dolgozni egy olyan cégnél, amelyiknek van egy célja, amiben ő is hinni tud. Egy ilyen cél nem csak motivál, de segít csapatként felvenni a kesztyűt a nehézségekkel szemben.


A reziliens csapatok jellemzői

A Ferrazzi Greenlight kutatása szerint a reziliens csapatoknak négy jellemzőjük van:

  • Őszinteség: A reziliens csapatok pszichológiailag biztonságosak. A munkatársakat arra ösztönzik, hogy minden helyzetben az igazat mondják, és mutasssanak rá a fennálló problémákra. A te munkatársaid nyílt és őszinte beszélgetéseket folytatnak egymással?
  • Találékonyság: Az ellenálló csapatok tanulnak a kudarcokból, és a viszontagságokat kihívásnak tekintik, nem pedig akadálynak. A panaszkodás helyett az energiájukat új megoldások megtalálására használják. A te csapatod panaszkodik vagy inkább használja a kreativitását?
  • Együttérzés és empátia: A reziliencia az együttműködés eredménye. A hibáztatást és az elhatárolódást empátiával váltják fel. A csapatod tagjai törődnek és támogatják egymást, ha a dolgok nem a tervek szerint alakulnak?
  • Alázat: A rugalmas csapatok tudják, hogyan és mikor kérjenek segítséget, ahelyett, hogy úgy tennének, mintha minden választ ismernének. Alázatot gyakorolnak, és a csapat kollektív tudását használják. A te csapatod kér segítséget, ha nincsenek a helyzet magaslatán?

De mindenekelőtt az erős munkatársi kapcsolatok a legfontosabbak, mert a rezilienciát közösen építi a csapat, nem pedig külön-külön.


A reziliens csapat építésének 5 lépése

1. Legyünk tisztában a reakciónk hátterével

A nemkívánatos eseményekre adott első reakció mindig érzelmi. Ezért fontos annak megértése, hogy mit érzünk (és miért) az adott helyzet kapcsán, hogy ez ne homályosítsa el a gondolatainkat. A kutatások azt mutatják, hogy pusztán annak felcímkézése, hogy milyen érzelem munkál bennünk, pozitívan hat az agyunkra és a testünkre. Ez egy hatékony önszabályozási módszer.

2. Arra fókuszálj, amit irányítani tudsz

Megragadunk, ha azzal harcolunk, ami kívül esik az irányításunkon, az viszont magabiztosságot ad számunkra, ha kontroll van a kezünkben. Felismerni azt, hogy a legtöbb történés (85%) kívül esik az irányításunkon, egy kritikus lépés a "visszapattanás" felé. Érdemes csapatként átgondolni, hogy mely eseményeket vagyunk képesek irányítani, és melyeket nem – hogy ezáltal minden befektetett energia egységgel pozitív hatást érhessünk el.

3. Támogató közösség kiépítése

A rugalmasság eléréséhez pontosan tudnunk kell, mikor forduljunk segítségért vagy támogatásért másokhoz. A reziliens csapattagok egymásra támaszkodnak a kihívások és a nehézségek leküzdésében. A kölcsönös mentorálás hatékony módja annak, hogy a csapat tagjai támogassák egymást.

4. Azonosítsd be a csapat üzleti fókuszát

A céltudatos munka könnyebbé teszi a viszontagságok és a kellemetlenségek elfogadását. Azok a csapatok, amelyek rendelkeznek egy rajtuk túlmutató közös céllal, nem hagyják, hogy az aktuális nehézségek elvonják a figyelmüket hosszú távú terveikről. A cél önmagában nem tesz immunissá, de az összetartozás és a jelentőségteljes munkavégzés érzését nyújtja, és világos iránymutatást ad a csapatnak a legnehezebb időkben is.

5. Építsünk hibatűrő kultúrát

A nehézségek leküzdésének legnehezebb része nem új dolgok kipróbálása, hanem a kudarcból való kilábalás. Amikor egy próbálkozás rosszul sül el, akkor elindul az egymásra mutogatás. A hibatűrő kultúra kialakítása gyakorlást igényel, ezért időbe telik. Azáltal válunk ellenállóvá, hogy újra és újra kudarcot vallunk, és tanulunk belőle – a bukásokat tanulsággá változtatjuk –, hiszen innovatív megoldást iterálással találunk, nem az első alkalomra. Ahogy Thomas Edison sem bukott el 1000-szer, hanem 1000 lépésbe telt, mire megalkotta a villanykörtét.


Összességében a rugalmas csapatok kulcsa

Az ellenálló képesség nem egy velünk született tulajdonság, hanem egy dinamikus folyamaton keresztül fejleszthető képesség, ezért a kialakítása gyakorlást és türelmet igényel. A reziliens szervezetek célvezéreltek, agilisak és alkalmazkodóképesek, ehhez pedig csoportos reflexiót alkalmaznak, elválasztják a tényeket a homályos érzelmektől, és támogatják egymást.